Szlif szlifowi nierówny, zwłaszcza jeżeli potrzebujemy nóż do konkretnej pracy. Oto najpopularniejsze rodzaje szlifów, jakie można spotkać na nożach.
HOLLOW GRIND – szlif wklęsły – zapewnia dobre możliwości cięcia kosztem zmniejszonej odporności na naprężenia poprzeczne. Ma tendencje do klinowania się podczas „głębokiego” cięcia.
FLAT GRIND – szlif płaski – nieco wytrzymalszy od szlifu wklęsłego, ustępuje mu jednak właściwościom tnącym (choć ma mniejszą tendencję do klinowania się).
FULL FLAT GRIND – szlif pełny płaski – zapewnia doskonałe właściwości tnące, przewyższające poprzednie rodzaje.
CHISEL GRIND – szlif jednostronny – wzorowany na kształcie dłuta. Zapewnia dużą odporność głowni kosztem małego zmniejszenia parametrów cięcia. Często stosowany w nożach taktycznych, gdzie może wystąpić konieczność podważania lub wyłamywania.
SCANDI – szlif płaski, ale zbiegający się w krawędź tnącą, bez wyraźnego jej zaznaczenia zmianą kąta szlifu. Spotykany w nożach skandynawskich, doskonały do oprawiania zwierzyny i pracy w drewnie.
CONVEX – szlif wypukły. Szlif jest wypukły i bez wyraźnego zaznaczenia krawędzi tnącej, która w tym wypadku jest bardzo wytrzymała.