O ostrzałkach do noży i ostrzeniu napisano już wiele opasłych elaboratów. Wszak każdy użytkownik noża bez względu na to jaki posiada nóż, prędzej czy później będzie musiał swoje narzędzie naostrzyć. Między bajki włóżmy wszelkie opowieści o pracujących nożach, które magicznym sposobem latami nie traciły ostrości i ich krawędź tnąca jest wciąż ostra jak laser.
Bez względu na to, czy nóż wykonany będzie ze stali węglowej, czy też z nowoczesnych stali proszkowych, używany nóż się tępić musi. I w pewnym momencie powstaje dylemat, czym przywrócić wyjściową ostrość.
Można tutaj inwestować w osełki kamienne, by wzorem japońskich mistrzów miziać stal na kamieniu o gradacji 10000. Można kupować różne skomplikowane systemy, które rozłożone na stole wyglądają jak sprzęt do skomplikowanych operacji chirurgicznych. Ba, można nawet wyłożyć sporo funduszy i zakupić elektryczne ostrzałki, ale… ale nie każdy taki sprzęt chce posiadać i wydawać na niego spore oszczędności, zwłaszcza jak użytkownikiem noży jest zwykł domownik. Poza tym umówmy się, że nasza babcia, matka, czy też ktoś bez większych talentów manualnych na pewno nie sięgnie po skomplikowane systemy.
I tutaj pojawia się ONA! Cała na żółto, czyli ostrzałka firmy Smith’s, która w dziedzinie narzędzi ostrzących ma ponad stuletnie doświadczenie!
Oczywiście mistrzowie lustrzanej krawędzi parskną śmiechem, jednak ponad dwa lata używania tejże ostrzałki w domostwie dobitnie pokazało, iż daje ona sobie doskonale radę i bez problemu potrafi przywrócić ostrość prawie każdemu nożowi.
Ostrzałka Smith’s to proste narzędzie, które przede wszystkim pozwala utrzymać stały kąt ostrzenia krawędzi tnącej, dzięki zastosowaniu odpowiednio zamocowanych prętów do ostrzenia.
Ostrzałka posiada dwie pary ostrzących prętów.
Pierwsza z nich – Coarse, wykonana jest z bardzo twardego węglika i służy nie tyle do ostrzenia, co do przywracania samej krawędzi tnącej. Sprawdzi się ona doskonale do reanimacji bardzo stępionego ostrza, tudzież ostrza z małymi wyszczerbieniami. Wystarczy dosłownie kilka ruchów i na naszej głowni zaczyna pojawiać się nowo wyprowadzona krawędź.
Druga para prętów – Fine, wykonana została z ceramiki i pozwala na podostrzenie i wykończenie krawędzi tnącej. Ostrze przesuwa się między ceramicznymi prętami tym samym nabierając oczekiwanej ostrości.
Zaletą ostrzałki jest jej obudowa wykonana z tworzywa sztucznego, które zabezpiecza pręty przed uszkodzeniem. Ostrzałce nie są straszne upadki na ziemię i nie wiem jak by trzeba było się starać, aby ją uszkodzić.
Przydatne są również moletowania na bokach ostrzałki, które pozwalają na pewnych chwyt i przyciśnięcie do podłoża.
Dodatkowo po każdej stronie znajdują się antypoślizgowe wkładki, które pozwalają na stabilne ustawienie podczas używania.
Samo ostrzenie jest bardzo proste. Ustawiamy ostrzałkę na stole mając na górze te pręty, których zamierzamy użyć. Następnie wkładamy w wycięcie ostrze noża i lekko przeciągamy, tak jakbyśmy kroili np. pomidora. Tutaj ważna uwaga. Otóż używajac węglików róbmy to z wyczuciem kontrolując ilość zdjętej stali, bowiem naprawdę łatwo tutaj przesadzić.
Z kolei ostrząc na prętach ceramicznych wystarczy kilkanaście przeciągnięć ostrza, by stało się gotowe do pracy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby ostrzyć dłużej i tutaj również musimy obserwować i kontrolować stan naostrzenia.
Po skończonej pracy ostrzałkę warto umyć szczoteczką i detergentem. Wszak małe opiłki stali będą osadzać się na prętach, a tym samym pogarszać jakość ostrzenia.
Pojawia się pytanie, jakie noże możemy naostrzyć tą prostą ostrzałką. Otóż na pewno sprawdzi się przy ostrzeniu noży kuchennych. Bez względu na to, czy był to duży nóż Victorinoxa, czy też małe noże do warzyw lub grube i ciężkie noże do mięsa, ostrzałka zawsze robiła dobrze swoją robotę. Nawet podostrzenie mocno zużytego „pikutka” dało całkiem pozytywny efekt, chociaż jednak noże ząbkami lepiej ostrzyć dedykownymi do nich ostrzałkami. Smith’s bez problemu pozwala również utrzymać w odpowiedniej ostrości ostrza scyzoryków czy też maczety.
Jasne, dla miłośników idealnych kątów ostrzenia, polerowania krawędzi pastą diamentową i ostatecznym mizianiu na skórce ostrzałka ta nie przypadnie do gustu, ale i jest ona kierowana do tych, dla których nóż do narzędzie które po prostu ma zostać szybko i skutecznie naostrzone, bez dorabiania zbędnej ideologii.
Ostrzałka jest leciutka, gdyż waży 31 gramów, tak więc bez problemu możemy ją nosić nawet w kieszeni. Można również założyć w istniejący otwór kawałek linki albo łańcuszek i wówczas możliwości troczenia są nieograniczone.
Ostrzałka Smith’s 2 Step to doskonałe narzędzie dla każdej pani domu, która sama bez problemu naostrzy swoje noże. Idealna ostrzałka dla tych, którzy lubią mieć ostre noże, a nie chcą wydać sporej kwoty na udziwnione systemy. Świetna ostrzałka do pracy w terenie, którą łatwo przenosić bez ryzyka uszkodzenia, a w wypadku jej zgubienia niska cena pozwala bez problemu kupić nową.
Zapraszamy do naszego sklepu i zapoznania się z pełną ofertą ostrzałek do noży i nie tylko!