Wybór rodzaju krawędzi tnącej jest sprawą indywidualną, ale zależną również od tego, do czego nóż ma być używany.

 

PLAIN – krawędź tnąca jest gładka. Idealna głownia do precyzyjnego cięcia miękkich materiałów. Łatwy do ostrzenia na większości rodzajów ostrzałek.

 

SERRATED – głownia ząbkowana na całej długości krawędzi tnącej. Doskonałe do cięcia tworzyw sztucznych, lin, tekstyliów. Zaletą takiej krawędzi jest również dłuższe trzymanie ostrości, gdyż zęby działają jak piła. Do ostrzenia niezbędna jest specjalna ostrzałka, pozwalająca naostrzyć każdy ząb osobno.

 

COMBO – głownia w części jest PLAIN, a w części SERRATED. Świetne połączenie, które oferuje dla użytkownika większe możliwości pracy.


Krawędź tnącą typu SERRATED i COMBO można podostrzyć (tylko podostrzyć) również na standardowej płaskiej ostrzałce! Delikatnie przesuwamy po ostrzałce stroną, na której nie znajdują się zęby, co spowoduje zebranie tzw. „drutu”, czyli zawiniętej stali. Czynność ta pozwoli na podostrzenie krawędzi tnącej, ale nie zastąpi klasycznego ostrzenia.