Gdy era samurajów dobiegała końca i zmniejszyło się zapotrzebowanie na broń białą, warsztaty kowalskie zmuszone były zmieniać profil swojej działalności i tak zaczęły na dużą skalę zajmować się wytwarzaniem przedmiotów codziennego użytku, w tym również różnego rodzaju noży.
Doświadczenie i umiejętności japońskich mistrzów kowalstwa pozwalały im wytwarzać niepowtarzalne noże, które z czasem podbiły cały świat. Użyte materiały i niesamowita dbałość o jakość końcowego produktu spowodowały, iż japońskie noże szybko znalazły wielu miłośników ceniących doskonałe narzędzie w kuchennym arsenale.
Obecnie japoński nóż kuchenny to kwintesencja lat doświadczeń i wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie, gdy poszczególne pracownie w japońskich prowincjach szukały idealnej drogi do stworzenia narzędzia doskonałego. Jedną z takich prowincji jest Tsubame-Sanjo w prefekturze Niigata, w której to znajduje się fabryka Tojiro.
Fabryka Tojiro słynie z produkcji wyśmienitych noży kuchennych, wśród których znajduje się ciekawa seria o nazwie Shirogami, z której prezentujemy jeden z noży.
Tojiro Shirogami to seria noży przeznaczonych dla profesjonalistów, czyli doskonale nadają się jako narzędzia pracy szefów kuchni i specjalistów.
Serię cechuje stal z jakiej wykonano głownie noży, gdyż jest to wyjątkowo czysta stal wysokowęglowa (YSS, Yasuki Hagane), która produkowana jest przez japońskie zakłady Hitachi Metals. Co ciekawe, stal ta wytwarzana jest właśnie w oparciu o tradycyjną technologię nazywaną Tatara (bardzo twardy rdzeń noża zostaje zakuty w odpowiednio „miękkim” żelazie, dzięki czemu takie noże szybciej się ostrzy oraz łatwiej dbać o ich stan).
Nóż kuchenny Szefa kuchni to uniwersalne narzędzie, które służy do do cięcia, krojenia i szatkowania wszelkich produktów. Jego długość całkowita to aż 36 centymetrów, co pozwala kroić duże płaszczyzny.
Długość głowni to 21 centymetrów, co przy wysokości 45 milimetrów i grubości około 3,8 milimetra daje użytkownikowi bardzo lekkie i poręczne narzędzie pozwalające na wydajną pracę. Waga całego noża to zaledwie 135 gramów!
Dwustronny symetryczny szlif nie sprawia problemów przy ostrzeniu, jednak naostrzenie takiego noża wymaga pewnej wprawy i oczywiście odpowiednich kamieni ostrzących.
Bardzo ciekawa jest sama sama rękojeść (12,7 cm) która wykonana została z kawałka drewna magnolii (zakończonego pierścieniem z tworzywa sztucznego), które wyróżnia się dużą gęstością i odpornością na wilgoć. Rękojeść w przekroju wygląda jak litera D, gdyż kształt taki pozwala na bardzo wygodny chwyt i pełną kontrolę noża podczas pracy.
Część noży z tej serii posiada tradycyjne wykończenie o nazwie Kurouchi, czyli powierzchnia stali staje się matowo czarna, co pozwala na zabezpieczenie przed korozją, a także chroni stal przed wchodzeniem w reakcję z obrabianą żywnością.
Seria Tojiro Shirogami kierowana jest dla profesjonalistów, jednak noże te znajdą oczywiście zastosowanie w amatorskiej kuchni. Ich używanie to czysta przyjemność, bowiem odpowiednio przygotowane głownie perfekcyjnie tną produkty, pozwalając cieszyć się dokładnością i precyzją. W serii znajdziemy zarówno uniwersalne noże Szefa kuchni, jak i noże dedykowane do siekania twardych warzyw, obróbki ryb, czy też do przygotowywania tradycyjnego sushi.
Tradycyjne japońskie noże prezentują się bardzo efektownie i poza walorami użytkowymi stanowią piękną ozdobę każdej kuchni. Przy odrobinie pracy łatwy je utrzymać we wzorowej kondycji, która przełoży się na szybką i efektywną pracę.
Zapraszamy do naszego sklepu i zapoznania się z pełną ofertą noży kuchennych, począwszy od tradycyjnych japońskich noży, poprzez profesjonalne noże takich firm jak Global, Victorinox, Kyocera oraz innych wiodących firm. Poza nożami oferujemy szeroką gamę akcesoriów kuchennych.