Przygotowanie posiłku może być przyjemnością, zwłaszcza jeżeli używamy odpowiednich narzędzi. Każdy z nas docenia odpowiednio dobrane garnki, patelnie, czy też inne akcesoria, dzięki którym praca w kuchni staje się prostsza i bardziej efektywna. Nie inaczej jest również z nożami, które „robią” w kuchni ciężką robotę, a które zdecydowanie decydują o szybkości i jakości przygotowywanych potraw.
Ciekawą ofertę noży kuchennych nawiązujących stylistyką do tradycyjnych japońskich ostrzy przedstawia firma Fujitora Industry (Tojiro).
Noże te wykonane zostały z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, dzięki czemu nie musimy poświęcać im tyle czasu na mycie i konserwację, jak to ma miejsce z nożami ze stali węglowej. Stal ta długo utrzymuje swoją ostrość roboczą, a także pozwala na łatwe ostrzenie.
Rękojeść noża to drewno magnolii, którego jasny odcień pięknie kontrastuje z głownią noża, a całość uzupełnia czarny pierścień łączący głownię z rękojeścią.
Prezentowane na zdjęciach noże pozwolą nam na wykonanie szeregu prac kuchennych, gdyż ich wielkość, waga, a także odpowiednie szlify pretendują je do odpowiednich czynności.
Santoku, to nóż przeznaczony do krojenia mięsa, ryb i warzyw. Obniżony czubek ułatwia szatkowanie, a szeroka łopatkowa budowa ułatwi zgarnianie pokrojonych produktów z deski. Jest bardzo lekki, a dzięki temu praca nim to czysta przyjemność.
Deba, to z kolei tradycyjny nóż japoński z jednostronnym szlifem, który służy do odgławiania i filetowania ryb. Może oczywiście służyć również do innych prac z mięsem, jednak należy pamiętać iż jest to nóż, a nie tasak. Jego grubość ułatwi nam przecinanie ości, drobnych kości czy też chrząstek, bez potrzeby uderzania krawędzią tnącą.
Yanagi przeznaczony jest do krojenia świeżych ryb na bardzo cienkie plastry, które służą do przyrządzania sushi. Wykorzystamy go również wszędzie tam, gdzie wymagana jest duża precyzja cięcia, co ułatwia jednostronne ostrzenie. Dzięki niskiej wadze, a także sporej długości zapewnia szybką i komfortową pracę.
Te trzy noże pozwolą nam na odkrywanie radości z przyrządzania potraw w naszej kuchni. Praca nimi to przyjemność i szybko docenimy zarówno ich budowę, jak i użyte materiały. Przy dość oszczędnie poświęcanym czasie na ich mycie i konserwację, pozwolą długo cieszyć się niesamowitą ostrością i niebagatelnym wyglądem.
Doskonały jest również stosunek ceny do jakości. Za bardzo przystępną cenę stajemy się właścicielami doskonałych noży o japońskim rodowodzie, znakomitym wykonaniu i świetnych parametrach!
Zapraszamy do naszego sklepu i zapoznania się z pełną ofertą!